Åstol

Åstol ligger strax norr om Marstrand i Bohusläns vackra skärgård. Hamnen är en av västkustens bäst skyddade. Ön är ett unikt kustsamhälle med tät bebyggelse och smala slingrande vägar. I hamninloppet ligger Åstols Rökeri som är en musik- och fiskrestaurang med bl.a. eget rökeri och butiksförsäljning. Åstols Café ligger längre in i hamnen och här finns allt från kaffe med hembakt och äggost till fiskbullar, makrill och räksmörgåsar. Under högsäsong har Åstols Fisk en fiskvagn med försäljning av fisk- och skaldjur. I bokaffären Åstols Bok kan du köpa böcker inom nautica, lokalhistoria, pocket m.m. På Åstol finns även en välsorterad året-runt-öppen livsmedelsbutik. Åstols Handelsbod är också ombud för apotek, post och systembolag. På Åstol hittar du även härliga badklippor, barnbad med vattenrutschkana och saltvattenbassäng, lekplats belägen i skyddad och blomstrande park, fotbollsplan och boulebana. Längst i väster finns Röda stugan, en unik utsiktsplats mot västerhavet. Galleri Utposten, konstgalleri och ateljé.

Åstols historia

Åstol befolkades på mitten av 1700-talet och blev efter hand ett av västkustens ledande fiskeläge. Här fanns de ”frackaste” och mest framgångsrika fiskarna på Västkusten. Fisket har till allra största delen bedrivits med inriktning efter sill och makrill. På Åstol fanns de modernaste fiskebåtarna och på 1960-talet var det c.a: 25 fiskebåtar varav 20 var s.k. ”Järnare”.

Vill du veta mer om Åstols historia finns mer att utforska i hembygdsmuseet ”Gröna-boa” som ligger bredvid Åstol Café. Museet har öppet lördag och söndag under sommaren.

Välkommen till Åstol. Känn tryggheten, finn omtanken och njut av stillheten!